Recent update

Subscribe to RSS feed

my Driving my Passion

June 19th, 2010 by dohani

the manual GPS...hehe

I love to drive..in fact, I love to drive anybody’s car whenever ive got the chance to test it.

So, I could do some of my personal research about cars.

Accord 2.4

Driving!..

so apa yg anda tahu psl memandu kereta?
pada sy memandu kereta adalah pergi dari point A ke point B dgn selamat dan gembira.
Sebab apa gembira?..sebab kita tgk jarum/bar fuel gauge kita turun/kurang sikiiiiit dari perjalanan yg kita rasa jauh.
So, kita bercakap tentang penjimatan petrol. Adakah kita tahu mcm mana nk jimatkan petrol?
saya selalu mengamalkan kaedah yg amat berkesan tanpa membuang duit utk membeli alat2 penjimat petrol atau minyak yg boleh menjimatkan petrol.
Simple je, klu enjin kereta kita bersih dan suci sememangnya petrol tak akan terbakar dgn sewenang-wenangnya. Jadi minyak dan alat penjimat petrol adalah method yg sama jika dipasang pada enjin kereta kita, iaitu membersih!
Jika enjin bersih power maintain mcm tercatit pd buku manual, jika kotor, enjin akan berusaha keras utk mendapatkan power yg asal dan secara xlangsung petrol dimamah, diratah, digelojohi tanpa rasa bersalah pun dgn owner kereta..jahat kan?haha 

 So ada beberapa tips yg saya ingin kongsi utk avoid dr petrol kita cepat abis:

1. seminggu sekali check pressure tayar, klu kurang kereta boleh jd berat dan sekali gus enjin mengaum x tentu  psl..habis cepat la minyak…

2. servis kereta anda setiap 5000km atau 4 bulan sekali yg mana dtg dulu, utk pastikan kereta anda maintain sihat walfiat sepjg penggunaan.

3. Tak payah la korang nk berlumba-lumba kt jln bandar yg jem lgi sesak nih…xde faedahnya..xde nya org lain nk bertepuk tangan bersorak sorai ambil mengibar kan banner bagai….bila anda memecut dan konon2nya memotong atau mencilok..so the more you press the accelerator the more the fuel will burn..terbabooo!..just relax and have fun driving..mcm kata Nissan ‘enjoy the ride’…hehe

4. Always get ur foot lightweight..maknanya jgn la tekan pedal tu dlm sgt..relax je..sampai la ke km/j yg anda mahu.

5. Bwk kereta kalau boleh RPM tu bwh 2000rpm.

6. Klu yg manual cepet2..eh cepet lak..cepat2…tukar ke gear tinggi..kalau boleh drive dibawah 90km/j, sebab most car will maintain the fuel economy if you drive unrecklessly below 90km/h.

7. Apa lagi ek?..errr…haaa..kalau pasang aircond pastikan suhu nya tak tala ke tahap maximum..klau boleh minimum je…sesetengah kereta ada eco mode..so gunalah funtion tu. Klau taknak psg aircond pun lagi bagus tapi tingkap jgnla bukak semua, ini boleh menyebabkan pressure udara yg masuk ke dlm kereta dan sekali gus memperlahan kan kelajuan kereta tanpa disedari dan boleh menyebabkan enjin bekerja keras utk mendapatkan kelajuan yg anda ingini td..so minyak burn lah!.

8. Lagi satu, klu pagi2 tu klu nk panaskan enjin tak payah la sampai sempat brekfast..ada tu sempat mandi lagi..enjin biar on, konon2 nak panaskan enjin..klu korang duduk dlm tahun 1960 mungkin la kot..ni dah 2010..sistem enjin dah reliable and user friendly, xpayah nk panaskan berjam2, cukup sekadar seminit.

Posted in Myself | | | 1 Comments


One Response to ' my Driving my Passion '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' my Driving my Passion '.

  1.   Dr. Ajiz said,

    on June 19th, 2010 at 9:01 am

    eheheh…
    cepet2 mam bekfes n mndi…
    ehh…
    cepet lak..
    cepat2…
    btw, ayat anda sungguh mengikut tatabahasa n peraturan…
    ekekeke

Leave a reply


 

Bad Behavior has blocked 8 access attempts in the last 7 days.